Predstavljeni standardi za postpenalni prihvat

Predstavljeni standardi za postpenalni prihvat

Danas je u hotelu Srbija predstavljen vodič za primenu standarda za postpenalni prihvat. Nastao je kao rezultat rada radne grupe kojom je rukovodio predsednik Saveza Slobodan Arsenijević. Cilj uspostavljanja standarda je da se razvije ujednačena praksa i osigura kvalitet postpenalnih aktivnosti koje sprovode članice Mreže.

Ova aktivnost deo je aktivnosti u okviru projekta koji sprovodi Mreža pod nazivom “Jačanje uloge civilog sektora u pružanju postpenalne podrške”, a koji je podržan od strane Ambasade Holandije i njihov MATRA program.

Sam proces trajao je oko tri meseca kada se radna grupa sastajala i radila na razvoju dokumenta. U radnoj grupi su bili predstavnici pet organizacija članica, a današnje predstavljanje bilo je namenjeno svim članicama.

Neke od opštih odredbi koje se nalaze u ovom dokumentu su:

  • Nepristrasni su u svom radu
  • Na društveno odgovoran način doprinose socijalnoj inkluziji bivših osuđenih lica
  • Otvorena i jasna komunikacija
  • Transparentan rad – objavljivanje podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, itd.
  • Zaposleni i saradnici poseduju odgovarajućeznanje veštine i sposobnosti

Svakako sam dokument dosta je opširniji i bavi se mnogim važnim pitanjima za funkcionisanje postpenalne prakse. Ideja je, da se ovih standarda pridržavaju ne samo članice Mreže, već sve organizacije koje će jednog dana želeti da se bave postpenalnim prihvatom, jer kako je na događaju naglašeno – to je jedni način da stvorimo kvalitetnu uslugu u zajednici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares