U lančanoj reakciji sreće

U lančanoj reakciji sreće

Da li verujete u onu priču o tome da svaki čovek ima jednom šansu u životu koju treba da prepozna i da mu ona povede život u najboljem smeru? U toj priči prepoznajem preduzetnike koji su u pravom trenutku lansirali pravi proizvod, one koju su u pravom trenutku rešili da promene mesto življenja ili u poslednjem trenutku rešili da upišu fakultet koji ima je bio druga želja.

Verujem da su akteri takve priče svi oni mladi koji dožive dan stupanja na slobodu napuštajući vaspitno – popravni dom u Kruševcu. Taj trenutak je reset života. Tada možeš da kreneš potpuno novim putem i ostaviš sve iza sebe. Mladost je još uvek tu, unutra je izučen neki zanat, u kaznenoj evidenciji se ne vidi osuđivanost, energije ne manjka, reklo bi se dobitna kombinacija. Problem je što svaki treći pored svega ovoga nema bazu – nema krov nad glavom. Džaba sve, ako će se prva noć slobode prespavati na ulici. Za tu noć će se ostariti. Za tu noć će se izgubiti energija. Za tu noć će se ispeći neki ulični zanat. Za tu noć će se upisati neka nova dela u kaznenu evidenciju.

Zbog toga je organizacija NEOSTART pokrenula socijalno preduzeće koje ima za cilj da od profita finansira stanovanje za one mlade koji nema gde kada napuste vaspitno – popravni dom. Proizvode Čestitalicu koja je posebna po tome što svako može da kreira čestitku kakvu želi. Na sajtu www.cestitalica.rs nalazi se aplikacija pomoću koje se kreiraju korice uz korišćenje fotografija i stikera, zatim dodaje melodija ili je sami snimate kada stigne na kućnu adresu i na kraju sami upisujete tekst koji želite da bude unutar nje. Proizvodnja čestitalice koncipirana je tako da se za to veoma brzo mogu obučiti mladi koji se nalaze u programu podrške koji NEOSTART sprovodi i tako se uključe u proces njenog stvaranje. Kreativan rad veoma pozitivno utiče na razvoj prosocijalnog ponašanja.

Čestitalica u prvom planu ističe sreću koju donosi i pažnju sa kojom se kreira. Svako ko je kreirao čestitalicu radio je to sa puno ljubavi i pažnje da bi usrećio nekoga koga voli. Srećan je onaj ko je stvara, srećan je onaj ko je dobije, a na kraju srećan je i onaj mladi čovek sa početka priče jer prvu noć nije prespavao na ulici.

Budite varnica koja će pokrenuti lančanu reakciju sreće. Kreirajte Čestitalicu!

Svakog dana ona je dostupna na sajtu www.cestitalica.rs a možete je zapratiti na Instagram i Facebook profilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares