Organizacija Izlazak u priči u kojoj svi pobeđuju!

Organizacija Izlazak u priči u kojoj svi pobeđuju!

Problem zavisnosti od psihoaktivnih supstanci u Srbiji nije nov niti više bilo ko umanjuje njegove razmere i težinu. Onima koji krenu tim putem, u trenutku kada požele da zauvek prekinu, šanse za povratak se svode na jednocifren procenat. Dodatno, iako skoro svi u svom okruženju imamo makar jednu osobu kojoj treba pomoć, vrlo malo nas zna kome bi se u tim slučajevima trebalo obratiti.

Pored „Drajzerove“ tu je još svega nekoliko organizacija civilnog društva i terapijskih zajednica koje pružaju pomoć i podršku zavisnicima u lečenju.  Kada se pričao o izlasku iz problema jedan od njih je i organizacija „Izlazak“ iz Beograda. Osnovalna je 2006. i od tada sprovode programe podrške i pomoć zavisnicima u i nakon završenog tretmana lečenja i posebno u periodu readaptacije. Imaju posebne programe motivacije zavisnika za lečenje, rada sa njihovim porodicama i predavanja na temu prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i dodatno program usmeren posebno na beskućnike. Ako neko radi misleći samo na to kako pomoći onima kojima je pomoć potrebna, koristeći često i preko mere svoje lične resurse, to su ovih 20 ljudi iz Izlaska. Članovi su više međunarodnih mreža organizacija koje se bave ovom tematikom kao i „Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije“.

Kako bi dodatno pomogli u readaptaciji bivših zavisnika pokrenuli su socijalno preduzeće u kome će nakon što završe tretman lečenja u terapijskoj zajednici početi da rade. Koristeći model koji već dugo funkcioiše u inostranstvu i nekim zemljama u okruženju uspeli su da uklope ono što je korisno za pojedinca koji je tek završio lečenje sa onim što je korisno za opstanak organizacije.

U ovom cilju „Izlazak” je pokrenuo preduzeće koje se bavi prikupljanjem starog i polovnog nameštaja i drugih stvari, njihovom restauracijom, unapređenjem i sređivanjem i na kraju prodajom. Simbolično, oni koji su uspeli da iz sebe izbace staro i štetno i ponovo otkrili lepe i korisne delove sebe sada tu ravnotežu vraćaju na ovaj način. Svi znamo za win-win. Ovo što oni rade je win-win-win. Situacija u kojoj se jedni rešavaju onoga što im nije potrebno, drugi rade na tome unoseći mu novi duh i svoju kreativnost da bi na kraju neko treći u svemu tome mogao da uživa u svom domu. Dodatno, možete ih angažovati na poslovima selidbe gde će vas po fer cenama nekoliko snažnih momaka u svom novopronađenom entuzijazmu preseliti u za samo nekoliko sati.

Razmislite o angažovanju ovakve jedne firme. Znaćete da je i sama činjenica da ovi momci mogu da rade za njih već velika dobit, a ako time pomognete da organizacija „Izlazak“ dopre do još nekoga kome je potrebna pomoć, sve dok radite potpuno isto kao da ste pozvali bilo koju drugu kompaniju, i vi ste učinili nešto dobro.

Čak je i broj na koji ćete ih pozvati besplatan 0800104100!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares